5 annorlunda upplevelser i Bergslagen
Borta, men ändå lite hemma. Så känns Skinnskatteberg för mig. Det är tillräckligt mycket borta för att upptäckarlusten ska kicka igång när jag hoppar av tåget här, men ändå så pass hemma eftersom Gunnar bor här för det mesta. Plus att människorna här pratar lite likt dalmål, då är hemmakänslan nära!
På en ledig helg i Skinnskatteberg passade vi på att turista lite i krokarna. Vädret växlade från strålande solsken till strilande regn, så både badkläder och regnjackor var med på turen. Några godbitar från helgen kommer här, kanske väcker det din upptäckarlust också?
Hängmatteskogen på Landsberget, Fagersta
Landsberget utanför Fagersta är inte bara ett fint utflyktsmål för vandrare och klättrare, utan även för alla som gillar hängmattor! På toppen ligger Hängmatteskogen, en liten oas med färgglada hängmattor som vajar i vinden. Det är brant att gå uppför, men så värt för att se utsikten över sjön och njuta av vilan i hängmattorna.
Tips: Du kan parkera vid nedre eller övre parkeringen. Från den förstnämnda är vandringen upp lite längre, men väldigt fin. Från nedre parkeringen tar det cirka 20 minuter att gå upp till toppen.
Picknickpromenad vid Färna herrgård, Skinnskatteberg
Färna herrgård ligger strax utanför Skinnskatteberg, mellan trolska skogar och spegelblanka sjöar. Det före detta järn- och skogsbruket är idag ett anrikt hotell med fin restaurang och spa. En övernattning här är säkert både lyxigt och ljuvligt lugnt, men för en upplevelse över dagen kan man t.ex. boka en spadag eller köpa med sig picknick med godsaker från lokala leverantörer.
Vi gick en tur längs Utterdalsleden, 8 kilometer med start från Färna - i hällregn. Nästa gång hoppas vi på sol så att vi kan ta med oss picknicken!
Trummelsbergs bruk, Fagersta
Djupt inne i skogarna står pelarna rakt och ståtligt, som ett minne av ett tidigare liv. Här låg Trummelsbergs bruk, där man producerade järn från början av 1600-talet. Sedan bruket lade ner har naturen sakta men säkert återtagit platsen, men rester av kolhuset, piren och dessa pelare finns kvar. Det är en del av Ekomuseum Bergslagen och det går även att vandra längs Bruksleden hit.
Ebba Brahes lusthus i Bockhammar, Skinnskatteberg
I lilla byn Bockhammar ligger ett rosa litet hus, svindlande nära sjön. Det liknar ett Muminhus i miniformat och ser nästan ut att flyta på vattenytan. Det är Sveriges äldsta lusthus som en gång i tillhörde Ebba Brahe. Vem var hon? Ebba Brahe var en adelsfru som ägde många bruk och gårdar, bland annat i Västmanland. Det speciella med lusthuset i Bockhammar är den kärlekshistoria som sägs ha utspelats här… Ebba Brahe hade en hemlig romans med dåvarande kungen, Gustav II Adolf, som skulle sluta olyckligt. Men ett par lyckliga stunder sägs de ha haft här, i lusthuset!
Bruksleden, Hela Västmanland
Bruksleden är en 25 mil lång vandringsled uppdelad på 27 etapper - ett myller av olika vandringsturer kors och tvärs, med andra ord! Det bästa med Bruksleden är att det är lätt att komma ut på leden direkt från tågstationer och busshållplatser. Fagersta, Ramsnäs och Skinnskatteberg är bra exempel på det.
I helgen gick jag längs etapp 7 och hamnade i ett väldigt fint naturreservat, Rövallsmossen och Stingsmossen. Här kryllade det av mogna blåbär så jag plockade och åt tills fingrarna flammade av lila färg.