Blåherremölla, en skånsk vattenkvarn och ett kaffekalas med sju sorters kakor
Resan var en pressinbjudan från Tillväxt Kristianstad. Material, åsikter och tankar är som alltid mina egna.
Blåherremölla - en av de bäst bevarade vattenkvarnarna i Sverige
Den skånska flaggan vajar i vinden och välkomnar oss till Blåherremölla, en liten idyllisk gård utanför Maglehem i Kristiandstads kommun. Ingmar Melin möter oss på grusvägen i rutig arbetsskjorta och hängslen. “Ni ska veta att när jag väl börjar prata, slutar jag inte” varnar han skämtsamt och börjar berätta om platsen och personerna. Han äger Blåherremölla sedan 2010 och har nästan släktband till platsen - hans fru var nämligen den sista generationen som bodde året om på möllan. Idag driver familjen det som ett kafé, galleri och museum. Det är det är själva möllan, vattenkvarnen, som har gett namn hela byn.
“Hur många bor i byn?” frågar jag nyfiket och han börjar på namn, släktskap och gårdar. Men han stannar efter bara två par. “Bor det alltså… fyra personer i byn?” Japp, det gjorde det tydligen. Byn är med andra ord en liiiiten by, och ack så vacker.
Råg från trakten blir både bröd och tak
Blåherremölla har spår ända från 1600-talet och kvarnen byggdes på 1800-talet. Den snurrar än idag och maler råg som sedan blir ekologiskt, stenvalsat rågmjöl. I närheten odlar de Blåherremölla-råg, en gammal kultursort som är namngiven efter gården. Hela sädesslaget kommer till användning: kärnorna hamnar i kvarnen och stråna blir halm på taken.
Byggnaderna är typiska för både sin tid och plats med sina stråtäckta längor i korsvirke och kvarnhus i trä. Blåherremölla är ett fint exempel på hur skånska vattenkvarnar såg ut för flera hundra år sedan.
Ingmar berättar att huset får inneboende på somrarna: en 90-årig mormor och flera barnbarn flyttar in som sommargäster i det lilla gulliga huset. Jag kan tänka mig hur vykortsvackert det skulle kunna vara här då: dricka morgonkaffet på trappen till det här huset, svalka fötterna i ån som rinner förbi och äta nybakt bröd, bakat på gårdens eget mjöl…
Fika i det gröna och sju sorters kakor
Camilla är dotter till Ingmar och driver Blåherremöllas galleri. Dagen till ära har också hon dukat fram ett riktigt fikakalas med sju sorters kakor, kanelbullar, rulltårtor och bärpajer. Hennes mamma Yvonne är mästerbagaren bakom alla överdådiga sötsaker och måste vara tidernas bästa toscakakamakare (det kan jag sannerligen intyga).
Betydelsen av det fina lilla ordet fika
Mitt i den grönskande oasen sitter vi och har vårt kaffekalas. Klirrande koppar, kvittrande fåglar och den porlande bäcken är sånt behagligt bakgrundsljud att jag blir alldeles salig. Inne i stugan sprakar brasan och i omaka, guldkantade kopparna får vi påtår och tretår.
Om du skulle be mig beskriva betydelsen av ordet fika, skulle jag frysa just det här ögonblicket och paketera det i ett komprimerat format i fullfärg och visa dig. För ibland räcker ord inte till, och synonymer blir för torftiga, så vissa saker förklaras bäst med känslor och minnen.
Ett annat minne, som jag dessutom fick med mig hem, är påsen med rågmjöl från Blåherremölla. “Perfekt att panera fisk i” tipsade Ingmar om. Jag kan lova att det var perfekt att baka surdegsbröd på också!
Bra att veta om Blåherremölla
Möllan är byggnadsminnesförklarad och öppen för allmänheten. De serverar fika, som gammaldags hembakade kakor och våfflor men även smörgåsar. Möllan ligger på Blåherremöllevägen 10 i Degeberga. Öppettider finns på hemsidan och mer information kan du läsa hos Länsstyrelsen i Skåne.
Resan var en pressinbjudan från Tillväxt Kristianstad. Material, åsikter och tankar är som alltid mina egna.