Försenat eller inställt flyg? Det här är dina rättigheter
Iskylan längs ryggraden när du sker de röda, blinkade bokstäverna på displayen. ”Delayed”. Kanske till och med ”canceled”. Försenade eller inställda flyg kan verkligen ställa till det, särskilt om du har anslutande flyg att passa. I vilket fall är det en trist start på resan som ofta kantas av ovisshet och förlorad tid eller pengar.
Resemagasinet Vagabond och Råd och rön publicerar Svarta listan varje år – en förteckning som inget flygbolag vill toppa. ”Vinnaren” är det flygbolag som inte betalar kompensation till resenärerna, trots att de är skyldiga till det. I år vann Ryan Air, för andra gången. Även Norwegian och Wizz Air har toppat listan.
I det här inlägget sammanfattar jag ett par saker som är bra att veta om du drabbas av försenade eller inställda flyg. Jag tipsar även om företaget Flightright, som hjälper sina kunder att driva processen att få kompensationen av flygbolagen – ett arbete som få resenärer tar tag i själva och därmed inte får den ersättning de har rätt till.
Sedan EU-regeln trädde i kraft 2004 har flygpassagerare inom EU ett skydd mot inställda eller kraftigt försenade flygningar, missade anslutningsflyg och flygändringar som orsakar problem för resenären. Det finns flera EU-finansierade hemsidor som guidar i djungeln av rättigheter och ersättningar. En sådan är Konsument Europa som ger information om vad du som resenär har rätt till och hur gör för att få ersättning. Deras tjänster är gratis men du måste själv skriva en rapport att skicka till flygbolaget.
Lagen gäller dig som:
har en giltig biljett och bokningsbekräftelse.
reser från en flygplats inom EU eller landar i ett EU-land (flygbolaget måste också ha sitt säte inom EU).
har bokat paketresa, reguljär resa eller affärsresa.
reser på intjänade poäng, från typ lojalitetsprogram.
Du har rätt till ersättning vid:
förseningar då flyget är försenat tre timmar eller mer.
inställda flyg då du fick informationen om att det var inställt mindre än 14 dagar innan avgång.
överbokning då du nekas att gå ombord på grund av att flyget är fullt.
missade anslutningsflyg då du kommer tre timmar försent till din slutgiltiga destination.
Du kan få mellan 250 och 600 euro i ersättning. Visste du att ersättningsbeloppet beror på hur lång flygningen är och inte på hur dyr flygbiljetten är?
Det finns vissa orsaker som inte ens flygbolagen kan råda över. De kallas force majeure och då gäller inte rätten till ersättning.
Extraordinära händelser kan vara:
att flygplatsen tvingas stänga.
att fåglar flyger in i motorn.
att vädret är för dåligt.
att det är politiska oroligheter eller strejker.
Om ditt flyg är försenat och du blir strandad på flygplatsen har du rätt till gratis mat, dryck och telefonsamtal. Just samtal är kanske inte så aktuellt längre när de flesta har egna mobiler, men vouchers till måltider är alltid lämpligt! Om flyget är en kortdistans (t.ex. Stockholm-Berlin) ska det vara försenat två timmar för att du ska ha rätt till fri mat och dryck. Mellandistanser som Stockholm-Aten kräver tre timmars försening och för längre distanser, säg Stockholm-Tokyo, gäller fyra timmar.