Vandra i Dalarna: bestig Bispbergs klack
Sommarvandring upp till Bispbergs klack
Juli är mitt-i-mellan-månaden i sommaren. Den saknar junis fladdrande fjärilspirr och förväntan på ljusa nätter. Den har heller inte augustis mättade, mörka kvällar där lyktorna från kräftskivorna lyser som eldflugor.
Juli har något annat. Ett lugn att landa i med vetskapen om att vi är mitt i sommaren. Det är semester för de flesta och lunken är som mest långsam. Vår lunk i sommarstugan är detsamma - långsam och ljuvlig - förutom den här dagen, när vi gick upp på Bispbergs klack och hade hela södra Dalarna vid våra fötter.
Naturreservat med klack i södra Dalarna
Bispbergs klack är ett känt utflyktsmål och en fin utkiksplats i Säters kommun. Berget reser sig 315 meter över åkrarna, ängarna och sjöarna. Området är ett naturreservat, främst för pilgrimsfalkarna som häckar i bergets branta sluttningar. Därför är delar av området avstängt när fåglarna häckar, men själva klacken är alltid tillgänglig. Berget är lite speciellt då det är ett “sydväxtberg”. Det betyder att bergsväggarna vetter åt sydost och lagrar därför extra mycket värme, som gör att sydliga växter trivs bra här.
Och det här med klack då? När jag beskrev vandringen för en kompis som inte är från Dalarna fick jag undrande blickar tillbaka. “Klack” hade hon aldrig hört om. Efter lite googling insåg jag att det verkar vara ett dialektalt ord. Säger du också klack eller har du ett annat ord för berg/utkiksplats/större kulle?
Vindskydd med vy
Vandringen upp till klacken tar bara en timme ungefär och är enkel. Sedan kan man fortsätta turen längs andra leder i naturreservatet.
Vid Bispergs klack finns ett vindskydd och eldstad. Det ligger på berget som har den fina utsikten - tänk vilken dröm att vakna utomhus med de här vyerna!
Tidigare fanns en restaurang och kafé i Bispbergs herrgård men den är tyvärr stängd nu. Ta istället med eget fika eller plocka nävarna fulla med blåbär och smultron. Bilden på den röda stugan i det här inlägget är taget på herrgården, när det fortfarande var öppet och vi lunchade i grönskan.
Hitta hit genom att läsa mer på Länsstyrelsen Dalarnas hemsida.