Sävenfors lodge i Bergslagen
Gott och lokalt på Sävenfors lodge
Vi kör på slingrande vägar nära länsgränsen mellan Örebro och Dalarna. Täta granväggar kantar vägen som tycks leda ut i det oändliga. Men mitt i ingenstansland, bland Bergslagens mörka tjärnar och skäggklädda skogar, uppenbarar sig en stor, bländande vit industribyggnad med spår från 1700-talet. En liten bäck porlar precis intill byggnaden och fyra hornprydda stugor kantar gårdsplanen. Vi har kommit fram till Sävenfors lodge, hotellet och (snart) vineriet. Här väntar ett dygn med goda, lokala smaker och natur som får axlarna att sjunka ner några centimeter.
Mitt första intryck av Sävenfors lodge är lugnet som råder. Det andra är tystnaden, som är så kompakt att det nästan ilar i mina stadsbrusiga öron. Det tredje är det varma välkomnandet som kommer så fort vi kliver över tröskeln - både av hotellets ägare och husdjur.
Sävenfors har gått från industri till vineri
Ägarna Per Fritzell och Ingunn Sagabråten satte nyckeln i Sävenfors lodge för första gången 2020, mitt i skenande pandemi. Industribyggnaden är från mitten av 1700-talet och har varit allt från träsliperi till kraftstation. Nu var det dags att bli något helt annat! De totalrenoverade och inredde rum för rum varsamt. Troféer från skogens vilda djur, souvenirer från Afrikas vildmark och mysiga mattor skapar en ombonad stämning som gör att vi genast känner oss som hemma.
Här vill man sjunka ner i de djupa sofforna och kan glömma både tid och bekymmer. Trots det lugn som ligger i luften pågår renoveringen för fullt. I andra änden av huset byggs ett vineri, men det är inget som vi som gäster märker. Förutom att vi blir väldigt nyfikna förstås. Ett vineri, vad är det? Mitt i skogen dessutom? Per och Ingunn är nämligen också vinmakare och driver Grythyttan Vin som gör vin av bär, frukt och björksav. Produktionen ska flytta in på lodgen och vineriet ska även rymma visningar, provsmakningar och försäljning av deras alkoholfria produkter.
Grythyttans vin - härproducerat av bär
När vi sätter oss till bords för middag är det givetvis de egna vinerna som spelar huvudrollen. Men maten, som till största del kommer från grannbyarna, konkurrerar starkt om smaklökarnas uppmärksamhet. Den här kvällen är vi två par som ska äta middag. Vi hälsar på de andra gästerna och sätter oss runt det grovhuggna bordet som kantas av tända ljus. Ingunn berättar att hon ofta ”dukar ihop” gästerna om hennes magkänsla ger bifall.
Vid förrätten, som är en knallgrön soppa med grönkål och örter, pratar vi lite artigt med det andra paret. När huvudrätten, entrecote från Järnboås med ugnspotatis och pesto på egenodlade örter, dukas bort är vi djupt inne i diskussionerna. Efter desserten, en knäckig rabarberpaj med vaniljsås, har vi alla knäppt upp en knapp i byxorna och skrattar hejvilt åt anekdoter och skämt. Ingunns magkänsla om var helt rätt - förutom en god middag fick vi dessutom trevligt sällskap av personer vi aldrig hade träffat förut.
Och drycken, den förtjänar ett stycke för sig: I glasen häller Per upp björksav som porlar friskt till den gröna soppan. Smaklökarna hoppar till när ögat förväntar sig vitt vin, men tungan i stället möts av en skogslen ton. Till entrecoten kommer ett rubinrött vin av lingon och blåbär som är lagom sött och lite torrt. Tänk att bär kan smaka så djupt och fylligt! Pajen matchas med Grythyttans berömda hjortronvin, som är en smakexplosion av skogligt guld – som att få en njutbar kallsup av tusentals hjortron på en och samma gång.
Än är inte kvällen slut på Sävenfors. Efter maten går vi till relaxrummet med bastun som ligger alldeles intill den brusande bäcken. Samtidigt som stjärnorna tänds på himlen, en efter en, sjunker axlarna nedåt av jacuzzins varma vatten.
Frukost på Sävenfors lodge
Dagen därpå väntar frukost i köket. Ägg och bacon fräser i pannan medan doften av nybakt bröd fyller hela matsalen. Vi sätter oss på “våra” platser vid bordet, de andra gästerna gör likadant. Per och Ingunn slår sig också ner för att äta frukost med oss. Det är mysigt, trevligt och väldigt gott. Vi pratar om vad dagen ska bjuda på. Det andra, lite mer långväga, paret ska åka hem till sig och vi tipsar dem om saker att se och göra längs vägen. Vi däremot, ska åka till Nittälven och vandra i den vildmarksliknande skogen. Då är det bäst att ladda upp med en rejäl frukost.
Stugor eller rum på lodgen
Sävenfors lodge har olika typer av boenden: stugor och rum på lodgen. Stugorna har dubbelsängar och på lodgen sover man i enkelsängar med gammaldags gardinliknande fördrag. Rummen i lodgen har delad toalett men egen dusch. Bor man i stugorna, som vi gjorde, nyttjar man toalett och dusch i ett gemensamt hus på gårdsplanen. Det är väldigt fräscht och ligger bara några meter från stugorna. Här finns även ett gemensamt kök med basvaror, om hellre lagar sin egen mat än äter middag på lodgen.
Upplevelser kring Sävenfors för den äventyrlige
För den som inte bara vill äta, dricka och vandra, finns massor av mer eller mindre äventyrliga saker att göra i närheten. Paddla SUP, cykla MTB och fiska är aktiviteter som går att hoppa på rakt utanför hotellets dörr. Vandringslederna Postleden och Silverleden går precis förbi lodgen och en vattenled för kanoter och SUP-brädor likaså. Cyklister med förkärlek för grusvägar och skogsvägar kommer gilla Sävenfors med omnejd – här finns mil efter mil av natursköna vägar att cykla på.
Oavsett vilket näräventyr i Bergslagsnaturen som fyller dagarna, är kvällarna desamma: på Sävenfors lodge väntar den sprakande brasan, varma bastun och de goda smakerna - mitt i ingenstansland.